Selvtillid og selvværd – hvad er forskellen?

Selvtillid og selvværd – hvad er forskellen? Dette er et spørgsmål, som ofte bliver stillet.

Selvtillid handler om troen på det, du kan præstere eller vise ud af til – det handler om dine ydre kvalifikationer. Det kan fx dreje sig om en tillid til, at du er god til at få høje karakterer I skolen, at du er god til dit job, eller til at du ser godt ud.

Selvværd handler til genglæd om dit værd som menneske. Det handler om troen på, at du er værdifuld som menneske, uanset hvad du præsterer, eller hvor succesfuld du for tiden er i den ydre verden.

Man kan godt have høj selvtillid på en masse områder, og stadig have følelsen af ikke at have værdi i sig selv som menneske.

Man får faktisk ofte høj selvtillid i et forsøg på at kompensere for eller komme væk fra følelsen af lavt selvværd – af ikke at være god nok som menneske. “Hvis jeg får høje karakterer, bliver dygtig og smuk og præsterer perfekt, så slipper jeg måske af med følelsen af ikke at være god nok”, er de tanker og den motivation, der ofte ligger bag ønsket om at præstere.

Men man kan også have både lavt selvværd og lav selvtillid, hvor det lave selvværd – den smertefulde følelse af ikke at være god nok – af at være forkert – at der er noget galt med en – knytter sig til præstationer, hvor man tænker, at man ikke “kan finde ud af det” og hvor man dømmer sig selv som værende “umulig, uduelig og ubrugelig”, når selvkritikken er barsk.

Oplevelsen af lavt selvværd knytter sig til og kan udløses på forskellige områder i livet:

Lavt selvværd kan komme til udtryk i forthold til ens kompetencer, hvor man vurderer, at man ikke kan finde ud af noget, man synes man burde være god til og man føler sig lammet af følelsen af ikke at være god nok.

Oplevelsen af lavt selvværd, kommer ofte til udtryk i forhold til ens krop. Man vurderer fx, at man ikke er slank, stærk eller smuk nok.

Lav selvværd er også ofte knyttet til identitet. Man har en forestilling om, at man på en eller anden måde er den forkerte type af person, det kan være ens køn, ens alder, eller ens personlighed. Man mener fx, at man er for stille eller at man er “for meget”.

Lavt selvværd centrerer sig også om relationer til andre mennesker, hvor man har en oplevelse af at man kun vil blive accepteret eller elsket hvis man lever op til bestemte krav eller forventninger. Man føler kun, at man vil blive elsket eller accepteret, hvis man lever op til bestemte idealer.  Man føler ikke at det er nok, bare at være sig selv.

Læs mere om her hvordan du kurerer lavt selvværd: Sådan heler du lavt selvvæd

Kh Psykolog Camilla Bruun, tlf.: 21 18 34 36, mail: mail@camillabruun.dk

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *