Parterapi

Nøglen til et godt parforhold er at kommunikere kærligt og konstruktivt. At sige fra, uden at gøre den anden part ”forkert” og gøre den anden part ansvarlig for ens følelsesliv, samt at rumme svære følelser, der bliver aktiveret i forholdet.

Det er forholdsvist simpelt at lære, og de fleste par, hvor begge er dedikerede til parforholdet og er villige til at arbejde med sig selv, oplever, at de via parterapien hurtigt får tilgang til glæden og kærligheden i forholdet.

Parforhold handler om følelser. Det er her vi kan føle os allermest lykkelige men også allermest ulykkelige.

Når vi føler os afvist, forladt, domineret, kontrolleret, angrebet, nedgjort, kritiseret, uretfærdigt dømt, ikke forstået, set eller respekteret, opstår der ofte drama i parforholdet. Det fordi vores dybeste kærlighedssår her bliver aktiveret. Parforhold skaber ikke så meget følelsesmæssig smerte, som de vækker en smerte, som allerede bor i os.

Når en bestemt vanskelig følelse opstår i relationen til din partner, en følelse, som du måske næsten ikke kan holde ud, så spørg dig selv: Har jeg oplevet denne følelse tidligere i mit liv, før jeg mødte min partner? Ofte vil du kunne svare ja.

Ofte stammer de dybeste sår i kærligheden fra der, hvor vi følte os forladt af vores forældres kærlighed, der hvor de kom til at dømme os og sætte os ud af deres hjerter, så vi blev bange for, at vi var alene i verden og ikke var gode nok, til at blive elsket af dem. Samt der hvor de gik over vores grænser, dominerede, kontrollerede og bestemte alt for meget over os, så vi frygtede at vi ville blive udslettet eller miste os selv fuldstændig (selvom du har eller har haft nogle rigtig gode forældre, har de fleste forældre deres egen livssmerte, ubevidste mønstre og blinde pletter, og har forskrækket os indimellem).

Det bange barn, som var fuldstændigt afhængig af sine forældres kærlighed, og som følte stor angst, når de ikke var der fysisk eller følelsesmæssigt, og stor afmagt hvis de gik over vores grænser, bliver aktiveret igen og igen i parforholdet.

Et eksempel fra parforholdet kan være: Hun vil gerne have nærhed. Han mærker hendes behov, men har mere behov for at være lidt i fred. Hendes angst for at blive afvist og være alene aktiveres, og hun bliver mere insisterende i sit behov. Hans indre angst aktiveres, han bliver bange for at hun vil gå over hans grænser og trumfe sit behov igennem på bekostning af hans. Han trækker sig lidt fra kontakten. Hun mærker at han trækker sig, og hun føler sig endnu afvist. Hendes angst for at blive forladt og være alene og uelsket aktiveres endnu stærkere. Hun bliver endnu mere insisterende i sit behov for nærhed. Han bliver endnu mere forskrækket og trækker sig endnu mere. Hun føler sig endnu mere afvist. Vi har her en ond cirkel hvor begge parters angst accelererer. Det kan udarte sig til et følelsesmæssigt drama med stor frustration, selv om begge parter dybest set elsker hinanden.

Det kan også være manden der vil have nærkontakt og kvinden, der vil være lidt i fred, og det er også normalt at man bytter roller, og både opleve at være den der gerne vil være mest i fred og den der vil have mest nærhed (Det gælder desuden selvfølgelig også for homoseksuelle par).

Det er umuligt i parforhold altid at være synkrone i sine behov. Det er normalt at man vil forskellige ting på forskellige tidspunkter, og også helt i orden. Problemet er, når vores følelsesmæssige sår og ubevidste smerte aktiveres, og vi ikke ved, hvordan vi skal møde den bevidst.

Det der skal til for at bryde sådanne uheldige mønstre, er at møde den automatiske angst- reaktion både i og selv og i vores partner med en bevidst og kærlig respons, hvor vi forstår både hvad der er på spil i den anden og i os selv, og at vi ser på både vores egen og vores elskedes angst med hjertet i stedet for med fordømmelse. De sårbare og svære følelser i parforholdet bliver måske aktiveret, fordi det er på tide, at du endelig heler og slutter fred med disse sider af dig selv.

Skriv til mail@camillabruun.dk eller ring til: 21 18 34 36, for at høre mere eller for at bestille en tid. Parterapi hos psykolog Camilla Bruun varer 1 ½ time og koster 1550 kr.

1 thought on “Parterapi

 1. JESSY HU

  Hej ~ Jeg bemærker, at du har smertebehandlingskontor .. Vi har en smertelaser, som lindrer smerter omkring 10 minutters brug. Specielt til gigt og knæsmerter. Vi er laserfabrik, og vi har slags laserudstyr. Fabrikspris og brochurer kan sendes, ville du være interesseret i det?
  Med venlig hilsen!
  Jessy Hu (Mob / Whatsapp: 0086-156-2350-7357)
  COZING MEDICAL
  TIPS : COZING MEDICAL Factory beskæftiger sig med laserlysterapiudstyr, rehabiliteringsudstyr til mænd og salg omkring 10 år. Vi har vores eget forsknings- og udviklingsteam, OEM og ODM er alle velkomne.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *